Tudomány

Elveszett bolygó maradványaira bukkanhattak a Holdban

Egy sokak által elfogadott elmélet szerint nagyjából 4,5 milliárd évvel ezelőtt egy Mars-nagyságú objektum, a Theia ütközött a fiatal Földdel. Egyes kutatók úgy gondolják, hogy ez a folyamat alakíthatta ki a Holdat.

Szakértők egy csoportja most első ízben azonosíthatta az ősi bolygó maradványait a Holdban – írja az RT. A korábbi modellek azt mutatták, hogy az égitest 70-90 százalékát a Theia maradványai alkothatják, a holdminták azonban túlnyomó részt földi eredetre utaltak.

Kép: Pixabay

Igen kicsi az esély arra, hogy a Theia és a korai Föld összetétele nagyon hasonló lett volna, így a holdminták látszólag cáfolták az ütközés hipotézisét. Erick Cano és kollégái a közelmúltban újabb módszeres analízis alá vetették a Hold talajából, illetve vulkáni üregéből vett mintákat.

A csapat arra jutott, hogy a korábbi eredményekkel ellentétben az oxigénizotópok igen változatosak voltak attól függően, hogy milyen kőzetekből, illetve milyen mélységből gyűjtötték be őket.

Minél mélyebben fordult elő egy oxigénizotóp, annál inkább eltért a földiektől. Ez arra utalhat, hogy a Theia nyomait sikerült megtalálni. A szakértők szerint a jövőbeli missziók során további mintákat kell begyűjteni, hogy jobban felmérhessék a Hold összetételét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik