Tudomány

Megtalálhatták Romulus sírját

Róma mitikus alapítójáé, Romulusé lehet az a szarkofág, melyet egy ókori római templomban azonosítottak – írja a BBC. A körkörös oltárral ellátott nyughely az időszámítás előtti 6. századból származik. A legenda úgy tartja, hogy a későbbi birodalom központját Romulus időszámítás előtt 753-ban hozta létre, miután megölte ikertestvérét, Remust.

Kép: Getty Images

Egyes szakértők szerint a Forum Romanumnál felfedezett kripta valójában szimbolikus jelentőségű, a testvérek pedig talán nem is léteztek. Alfonsina Russo, a Colosseum Régészeti Park igazgatója úgy véli, hogy a nyughely nem magáé Romulusé, hanem inkább egy olyan hely lehetett, ahol a város alapítójának emlékét ápolták.

Patrizia Fortini régész szerint bölcs dolog fenntartással kezelni a felfedezést, az ókori források alapján viszont valóban a Forum Romanum ezen részén alakították ki Romulus sírját.

A szakértők azt tervezik, hogy átfogó vizsgálat alá vetik a most feltárt nyughelyet. A cél az, hogy a kriptát két éven belül a nyilvánosság előtt is megnyissák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik