Tudomány

Rengeteg bálna gyűlt össze egy szigetnél

A kereskedelmi célú bálnavadászat betiltása óta példátlannak számító számban gyűltek össze a kék bálnák az Atlanti-óceánon fekvő Déli-Georgia szigeténél múlt héten – írja az MTI. A Brit Antarktiszi Kutatóprogram és az Aucklandi Egyetem munkatársai 23 nap alatt 55 példányt azonosítottak. A sziget az Egyesült Királysághoz tartozik, a 20. század elején pedig a bálnavádaszat egyik központja volt.

Figyelembe véve, hogy 40-50 éven át mindössze kétszer észleltek kék bálnát a Déli-Georgia körüli vizekben, és 2007 óta is csak talán egy kicsivel több elszigetelt esetről számoltak be, az, hogy gyakorlatilag nulláról 55-re nőtt a számuk egyetlen év alatt, egészen elképesztő”

– mondta Trevor Branch, a Washingtoni Egyetem seattle-i campusának szakembere.

Kép: Getty Images

A kék bálna a valaha élt legnagyobb állat. A kereskedelmi célú vadászat előtt az antarktiszi volt a legnagyobb populáció csaknem 239 ezer egyeddel. Ezen alfaj tagjai voltak a legnagyobbak a kék bálnák között, testhosszuk a 30 métert is elérte.

A bálnavadászati tilalom 1966-os bevezetésekor már ritkaságnak számítottak az állatok a Déli-óceánban. Az utolsó hivatalos becslés 1997-ben készült, akkor 2280 példány létezését feltételezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik