Tudomány

A sok szexpartner növeli a rák kockázatát

Egy friss tanulmány alapján nagyobb eséllyel alakul ki rák azoknál a személyeknél, akiknek életük során 10 vagy több szexuális parnerük van – számol be az IFLScience. A szakértők szerint rendkívül komplex összefüggésről van szó, melynek alaposabb megértéséhez további elemzésekre lesz szükség.

Az angliai Anglia Ruskin Egyetem eredményei alapján a 10 vagy több szexpartnerről beszámoló férfiak 69, míg a nők 91 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek rákosak, mint a többi résztvevő.

A szexparnerek száma ugyanakkor nem volt hatással a szívbetegség vagy az agyvérzés kockázatára.

A vizsgálatban nagyjából 2500 férfi és 3200 nő adatait elemezték. A férfiak 28,5 százaléka 0-1; 29 százaléka 2-4; 20 százaléka 5-9; 22 százaléka pedig 10 vagy több szexuális kapcsolatról számolt be (a nők esetében az arány 41; 35,5; 16 és 8 százalék volt).

Kép: Getty Images

A kutatók az összefüggés okait nem tárták fel, de elképzelhető, hogy a szexuális úton terjedő betegségek állnak a háttérben. A HPV bizonyos típusai például méhnyakrákot idézhetnek elő.

Fontos kiemelni, hogy a vizsgálatnak megvoltak a maga korlátai. A több szexpartnerről beszámolók például jellemzően más életmódot folytatnak, gyakrabban dohányoznak, illetve fogyasztanak alkoholt, ami nagy hatással lehet az egészségükre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik