Megfejtették a rózsaszín rája titkát

Kiderült, hogy miért lett ilyen furcsa árnyalata a Nagy-korallzátony közelében élő állatnak.
Kapcsolódó cikkek

Kristian Laine fotós nagyon furcsa dologra lett figyelmes, amikor a Nagy-korallzátony környékén búvárkodott: egy rózsaszín rája úszott el mellette. Először azt hitte, hogy a kamerája lencséjével lehet valami baj, mert nem gondolta volna, hogy ilyesmi létezik, de hamar kiderült, hogy tényleg a rája volt rózsaszín. Laine később rájött, hogy Clouseau felügyelőt, a világ egyetlen ismert rózsaszín rájáját látta, aki a Rózsaszín párduc filmsorozat egyik szereplőjéről kapta a nevét – írja a National Geographic.

Clouseau felügyelőt először 2015-ben látták, és azóta kevesebb, mint tízszer találkoztak vele a Lady Elliot-sziget környékén. Az ausztrál Project Manta nevű kutatócsoport először azt gondolta, hogy a rájának vagy bőrfertőzése van, vagy pedig azért lett rózsaszín, mert speciális étrendet követ – ahogy a flamingók színe is azért ilyen, mert kicsi rákféléket fogyasztanak. 2016-ban azonban az egyik kutatónak, Amelia Armstrongnak sikerült bőrmintát szereznie az állattól, és mindkét feltételezett okot kizárták vele.

A szakértők azonban úgy gondolják, hogy egy ritka genetikai mutáció állhat a furcsa szín hátterében, ami befolyásolja a színpigmentek, azaz melaninok termelését. A mutációt valószínűleg eritrizmusnak hívják, amelynek hatására egyes állatok külseje vöröses vagy rózsaszínes lesz. A másik két, jobban ismert, pigmenteket érintő génelváltozás a melanizmus (fekete) vagy az albinizmus (fehér).

Az állatnak köszönhetően a kutatók több mindent megtudhatnak a genetikai mutáció evolúciós hátteréről.