Tudomány

Fehér cápák gyülekeznek, a szakértők sem értik az okát

A szakértők sem értik, hogy miért gyülekeznek a fehér cápák az Atlanti-óceánban, az észak- és dél-karolinai partok közelében – írja az IFLScience. Az OCEARCH óceánkutató szervezet által megjelölt egyedek mind ebben a térségben tömörülnek. A keleti parton máshol nem is észleltek példányokat, legközelebb a Mexikói-öbölben tartózkodnak állatok.

Február 12-én legalább 16 cápa úszkált Észak- és Dél-Karolina vizeiben, az élőlények között volt az OCEARCH legnagyobb megjelölt cápája, a 4,3 méter hosszú Murdoch is.

Bár a jeladók bizonyos esetben késve küldik meg az adatokat, így is úgy tűnik, hogy rengeteg példány gyűlt össze a környéken. A fehér cápák alapvetően magányos állatok, de bizonyos esetekben, például bőséges táplálék esetén hajlamosak összeterelődni.

Kép: Getty Images

Brian Dorn, a Fort Fisher-i Észak-Karolinai Akvárium munkatársa szerint a jelenségben az is szerepet játszhat, hogy a területen sok védelem alatt álló hajóroncs fekszik. Mivel a roncsok környékén zavartalanul élhetnek a cápák zsákmányát jelentő halak, ez a ragadozókat is vonzhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik