Tudomány

Börtön várhat a csaló régészekre

Eliseo Gil, Óscar Escribano és Rubén Cerdán 2006-ban a spanyol tudományos élet sztárjaivá váltak, miután bejelentették, hogy több száz lenyűgöző leletet találtak a baszkföldi római kori lelőhelynél, Iruña-Veleiánál. A szakértők azt állították, hogy olyan 2-5. századi agyagtöredékeket azonosítottak, melyeken egyiptomi hieroglifák, latin, görög és baszk nyelvű szövegek olvashatóak.

Gil még azt is kijelentette, hogy az egyik darabon Jézus Krisztus megfeszítésének legkorábbi ismert ábrázolása látható, az alkotás pedig a 3. századból származik.

A szenzációs felfedezésre sok független szakértő felfigyelt, és nem is kellett sokat várni az első kritikákra. A kutatók többsége arra jutott, hogy a leletek hamisítványok lehetnek, hiszen rengeteg modern kori jellegzetességgel bírnak. Az egyik cserépen például egy olyan latin jelmondat olvasható, melyet csak 1913-ban alkottak meg.

Kép: iStock

2008-ban egy vizsgálatot követően több lelet eredetiségét is cáfolták, ekkor megtiltották, hogy Gil és csapata folytassa a feltárásokat Iruña-Veleiánál. A közelmúltban a bírósági tárgyalás is megkezdődött a szakértők ügyében – írja a Live Science. Ha Gilt és Escribanót bűnösnek találják csalásban és örökségvédelem alatt álló tárgyak megrongálásában, több mint ötéves börtönbüntetésre számíthatnak, Cerdán pedig a hamis dokumentumok kiállítása miatt kaphat két és fél évet. A három kutatóra a börtönbüntetés mellett pénzbírság is várhat.

Gil kitart mellette, hogy ártatlan, és elképzelhető, hogy csapatával eleve hamisított leleteket talált, és nem rongálta meg a tárgyakat. Egyes szakértők szerint ugyanakkor furcsa, hogy a kutató nem fedezte fel a szembetűnő modern jellegzetességeket az agyagtöredékeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik