Tudomány

Furcsa jelek érkeztek a világűrből

2017-ben a csillagászok egy különös jelet fogtak a világűrben, amely néhány milliszekundumig volt érzékelhető a rádióspektrumban. Egy új vizsgálat szerint a jel nem egyszeri volt, hanem ismétlődő, igaz, az újabb rádiókitörések jóval gyengébbek, mint az első – írja a ScienceAlert.

A hasonló jeleket gyors rádiókitöréseknek (FRB) nevezik. A szakértők az évek során már több FRB-t is találtak, és bár bizonyos jelek forrását sikerült lokalizálni,

továbbra is rengeteg titok övezi őket, hiszen nem tudni, hogy mi bocsátja ki a jeleket.

Az egyes FRB-k között vannak eltérések, bizonyos kitörések például erősebbek vagy hosszabbak, az egyik legfontosabb különbség azonban az, hogy az FRB-k ismétlődőek-e. Pravir Kumar, a Swinburne Műszaki Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint eddig csak kevés rádiókitörésről sikerült bebizonyítani, hogy ismétlődő.

Kép: iStock

Kumar és kollégái az ASKAP (Australian Square Kilometre Array Pathfinder) segítségével két év alatt 20 jelnél keresték az ismétlődéseket, de egyet sem találtak. Az elemzés középpontjában az igen erős FRB 171019 állt. A kutatók a sikertelenség után úgy döntöttek, hogy más teleszkópokat is bevetnek, az adatok között pedig az FRB 171019 nagyon gyenge két ismétlődésére bukkantak.

A szakértők úgy vélik, hogy a vártnál jóval több ismétlődő FRB lehet, csak az újabb jelek olyan halványak, hogy kifejezetten nehéz kimutatni őket.

Fontos kiemelni, hogy az új vizsgálat nem adott választ arra, hogy mik is a gyors rádiókitörések, illetve hogy mi hozza őket létre. A hasonló tanulmányok ugyanakkor segíthetnek a rejtélyes jelenségek alaposabb megismerésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik