Fontos dolog derült ki a skizofréniáról

Most először végeztek kutatást teljesen nem fehér bőrű embercsoporton.
Kapcsolódó cikkek

Most először készült skizofréniával kapcsolatos kutatás csakis feketéken, és kiderült, hogy a mentális zavarban szenvedőknek több olyan ritka génmutációjuk van, amiknek valószínűleg köze lehet a skizofrénia kialakulásához – írja a Nature.

Az eddigi skizofréniával foglalkozó kutatások javarészt kaukázusi rasszon zajlottak, ha nem is kizárólag, de általában ők voltak többségben a résztvevők között. A Mannheimi Mentális Egészségközpont kutatása az első, ami tényleg csak fekete bőrűek genetikai hajlamait vizsgálta a rendellenességre. Kiderült, hogy van egy csoport genetikai mutáció, amelyek az agyi fejlődést és az agy szinapszisainak munkáját befolyásolják, és amelyek

mind megtalálhatók a skizofréniával diagnosztizáltak szervezetében.

A Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, hogy ezek a mutációk megjelennek a korábbi kutatásokban is, amelyek jórészt európai és ázsiai mintákkal készültek.

A német kutatók úgy gondolják, hogy az afrikai populáció nagyon sokat segíthet a skizofrénia eredetének felkutatásában, és jelenleg úgy látják, hogy a most azonosított mutációk mindegyike apró lépés a betegség felé vezető úton. A rendellenesség megjelenéséhez nagyobb részben járulhat hozzá az agyi szinapszisok megzavarása, ez ugyanis azt jelenti, hogy az idegsejtek nem tudnak megfelelően kommunikálni egymással.

Kép: iStock

Bár az elmúlt években a génszekvenálás előrelendítette a skizofrénia eredetének kutatását, a szakértők arra kevésbé figyeltek, hogy sokféle mintán kutassák le a génmutációkat – ezért is olyan hiánypótló ez a tanulmány. A korábbi kutatások 80 százalékában európai résztvevőkkel dolgoztak, az ázsiai alanyok száma a 3 százalék alá esett. Ez a jelenség ahhoz vezethet, hogy bármilyen ellenszert vagy kezelést fejlesztünk a betegségre, könnyen lehet, hogy az csak a kaukázusi rassz szervezetében fogja elhozni a várt eredményt.

A sokszínű mintán végzett kutatások ahhoz is hozzásegítik a tudósokat, hogy sokkal jobban megértsék a betegséget, az eredetét és az agyban ilyenkor lejátszódó folyamatokat is.