Tudomány

Megtalálták a Bermuda-háromszögben elveszett hajót

Az SS Cotopaxi 1925-ben tűnt el, útvonala miatt pedig sokan úgy vélték, hogy a hajót is a hírhedt Bermuda-háromszög nyelte el. Szakértők egy csoportjának a közelmúltban az amerikai partoktól nem messze sikerült felfedeznie a roncsot – írja a CNN.

Michael Barnette, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) munkatársa karrierje során már számos roncsot azonosított.

A floridai St. Augustine közelében található hajómaradványt a helyi búvárok és Barnette is régóta ismerték, de eddig nem tudták, hogy pontosan melyik hajótól is származhatnak a maradványok.

Barnette korabeli dokumentumokat elemzett, majd csapatával lemerült a roncshoz, hogy felmérjék a hajó egyes részeinek méretét. A kutatók arra jutottak, hogy a roncs egyértelműen a Cotopaxié.

Kép: iStock

A teherhajó 1925 novemberének végén a dél-karolinai Charlestonból Havanna felé tartott 32 fővel a fedélzetén. Útja a Bermuda-háromszögön át vezetett, és mivel nyom nélkül eltűnt, az évek során számos elmélet született róla. A Cotopaxi még a Steven Spielberg által rendezett Harmadik típusú találkozásokban is felbukkan.

Barnette szerint a hajó egy trópusi viharban süllyedt el. A szakértő vizsgálata során olyan dokumentumot talált, mely szerint St. Augustine közelében a Cotopaxi még leadott egy vészjelzést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik