Tudomány

Példátlan kép készült a Napról

Az amerikai Nemzeti Tudományos Alap (NSF) közzétette a Daniel K. Inouye Naptávcső első felvételeit – írja az IFLScience. A képeken és videókon példátlan részletességében látható csillagunk, a felvételeken még a 30 kilométer széles struktúrák is kivehetőek.

Kép: NSO/AURA/NSF

Az Inouye Naptávcső 4 méter átmérőjű tükrével a világ legnagyobb napteleszkópja. France Córdova, az NSF munkatársa szerint a távcső képes lesz felmérni a napkorona mágneses mezőit, ez az a régió, ahol a Földet is érintő napkitörések zajlanak.

Ez a távcső hozzá fog járulni annak alaposabb megértéséhez, hogy mi irányítja az űridőjárást, és segíteni fog a szakértőknek a napviharok pontosabb előrejelzésében”

– mondta Córdova.

Egyelőre a kutatók képtelenek előre jelezni a napkitöréseket, pedig ez rendkívül fontos lenne. A hevesebb naptevékenység ugyanis megzavarhatja a műholdakat és bizonyos földi elektromos és navigációs rendszereket.

Az NSF szakértői az elkövetkező hat hónapban további teszteket hajtanak végre, hogy felkészítsék a teleszkópot a nemzetközi használatra. A kutatók úgy vélik, hogy a távcső 5 év alatt több adatot fog gyűjteni a Napról, mint az egész emberiség Galileo Galilei 1612-es megfigyelése óta.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik