Tudomány

Génmódosított rovarokat engedtek szabadon

Először engedtek szabadon genetikailag módosított káposztamolyokat – számol be a Phys.org. A rovarokon olyan génszerkesztést hajtottak végre, amellyel korlátozni tudják a szaporodásukat. A kutatók bíznak benne, hogy az eljárás hatékony módszer lesz a kártevőkkel szemben.

Az Oxitec vállalat által tenyésztett hím lepkék ugyan képesek szaporodni, de olyan géneket adnak át, amelyek elpusztítják a nőstény utódokat.

A szakértők szerint a rovarok elengedésével így csökkenthetik az élőlények számát. Az Egyesült Államokban a káposztamolyok több milliárd dolláros kárt okoznak a mezőgazdaságnak.

Kép: iStock

A kutatók napjainkban nemcsak a molyok és egyéb kártevők genetikai szerkesztésével kísérleteznek, hanem többek közt a szúnyogok szaporodását is ilyen módon próbálják megfékezni. Sok szúnyog ugyanis igen veszélyes betegségeket, például maláriát és Dengue-lázat terjeszt. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a rovarok megfékezésére a legjobb módszer nem a közvetlen irtás, hanem a szaporodás genetikai korlátozása lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik