Tudomány

Varázslatos módon gyógyul a tüdő a leszokás után

A kutatók sokáig úgy vélték, hogy a tüdőrákot előidéző, dohányzáshoz köthető mutáció maradandó, és a leszokás után sem múlik el, egy új vizsgálat azonban mást mutat – írja a BBC. A szakértők arra jutottak, hogy az egészséges sejtek a leszokást követően képesek helyreállítani a tüdő egészségét.

A regeneráció még azoknál is megfigyelhető, akik negyven éven át napi egy doboz cigarettát szívtak.

A dohányfüstben található több ezer vegyület képes mutációt előidézni a tüdő sejtjeiben, ami idővel rák kialakulásához vezethet. Kate Gowers, a University College London munkatársa csapatával arra jutott, hogy a dohányosoknál rengeteg sejtet érint az átalakulás.

Úgy foghatóak fel a sejtek, mint a parányi időzített bombák, amelyek csak a következő csapásra várnak, hogy rákká alakulhassanak”

– mondta Gowers.

Kép: iStock

A szakértők azt is felfedezték, hogy egyes sejtek a füst ellenére épek maradnak, és a leszokás után ezek képesek helyreállítani a tüdő egészségét. Azt nem tudni, hogy az érintett sejtek hogyan kerülik el a mutációt. A kutatók következő célja az, hogy felmérjék, a tüdő mekkora része képes meggyógyulni a folyamat hatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik