Tudomány koronavírus

Koronavírus: komoly előrelépés történt

A melbourne-i Peter Doherty Intézet kutatóinak először sikerült Kínán kívül, laboratóriumi körülmények között előállítaniuk a Vuhan-koronavírust – írja az MTI. A szakértők meg fogják osztani eredményeiket az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), hogy segítsék a diagnosztizálást és a kezelést. Kínai kutatók korábban már szintén létrehozták a kórokozót, és közzétették a vírus genomszekvenciáját, magát a vírust azonban nem.

Az ausztrál szakértők egy speciális laboratóriumban állították elő a vírus egy másolatát egy fertőzött pácienstől származó mintából.

Már évekkel ezelőtt felkészültünk egy ilyen esetre, és ezért tudtunk ilyen gyorsan reagálni”

– mondta Mike Catton, a csapat tagja.

Az orvosok szerint a másolat kontrollként szolgálhat a teszteknél, és komoly változást hozhat a kórmeghatározásban. Eredményeik többek közt olyan korai diagnózist is lehetővé tehetnek, amely még a tünetek jelentkezése előtt képes kimutatni a vírust.

Kép: iStock

A kínai hatóságok szerint a koronavírus az influenzához hasonlóan a lappangási időszakban is képes terjedni, a WHO szerint ugyanakkor egyelőre nem tudni biztosan, hogy valóban fennáll-e a fertőzés kockázata a tünetek jelentkezése előtt.

Egy ellenanyag-vizsgálat lehetővé teszi számunkra, hogy visszamenőleg teszteljük le a gyanús eseteket, aminek nyomán jóval pontosabb képet kapunk arról, hogy mennyire elterjedt a vírus, következésképpen arról is, hogy mekkora a valós halálozási arány”

– nyilatkozta Catton.

A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó Vuhan-koronavírus (nCoV-2019) influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat. A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacon indult tavaly decemberben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik