Tudomány koronavírus

Egyetlen kínai labor képes vizsgálni a rejtélyes koronavírust

Csupán egy olyan laboratórium van Kínában, ahol megfelelő körülmények között tudják vizsgálni az új koronavírust – számol be a Live Science. A létesítmény épp a kórokozó első feltűnésének helyén, Vuhanban található. A Kínai Tudományos Akadémia alá tartozó Vuhani Nemzeti Biobiztonsági Laboratóriumot kifejezetten azzal a céllal hozták létre, hogy a kínai szakértők meg tudjanak küzdeni a fertőző betegségekkel.

Hetek alatt világjárvány törhet ki a kínai vírus miatt
A SARS „kistestvéréről” van szó, kialakulása csak idő kérdése volt: cseppfertőzéssel terjed emberről emberre.

Az intézményt a 2003-as pusztító SARS-járvány után alapították. A hasonló laboratóriumokat egy 1-től 4-ig terjedő skálán szokták osztályozni aszerint, hogy milyen típusú kórokozókat tudnak kezelni.

A vuhani laboratórium maximális, 4-es biobiztonsági besorolású (BSL-4), tehát a legveszélyesebb mikroorganizmusokat is gond nélkül tudják itt tanulmányozni.

Az ilyen intézményekben a szakértőknek speciális utasításokat kell betartaniuk, kutatásaikhoz pedig egyedi eszközöket használnak. A komplexumok kialakítása is különleges, a BSL-4 laboratóriumokat elkülönítik, és saját szűrő-, illetve tisztítórendszerrel látják el. Az ilyen telepeken többek közt olyan veszélyes kórokozókat vizsgálnak, mint az ebola.

Bár Kínában 2025-ig legalább öt, legfeljebb hét hasonló laboratóriumot akarnak létrehozni, egyelőre csak a vuhani foglalkozik igazán veszélyes kórokozókkal. Az új koronavírust a kínai kutatók egyelőre B kategóriába sorolták, ebbe a csoportba tartozik a SARS és a HIV is.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik