Tudomány

Kiderült: tényleg sokakra veszélyes a marihuána

Egy új tanulmány alapján a kardiológusoknak figyelmeztetniük kell a pácienseiket a marihuána-használattal kapcsolatos kockázatokra – írja a SciTechDaily. A szakértők úgy vélik, hogy a kannabisz bizonyos gyakori szív- és érrendszeri gyógyszerek szedése mellett problémás lehet.

Kép: iStock

A kutatók szerint az Egyesült Államokban mintegy 2 millió szív- és érrendszeri betegséggel küzdő személy fogyaszt marihuánát. Muthiah Vaduganathan, a bostoni Szív- és Érrendszeri Központ munkatársa és a csapat tagja kiemelte, korábbi vizsgálatok már igazolták, hogy a kannabisz használata a dohányzáshoz hasonlóan növelheti egyes kardioviszkuláris rendellenességek kialakulásának veszélyét.

Bár egyelőre kevés a bizonyíték, a szakértők szerint így is elegendő az adat ahhoz, hogy azt tanácsolják, a legmagasabb kockázatnak kitett betegek kerüljék a marihuánát, vagy csökkentsék minimálisra a fogyasztását.

Mivel Amerikában egyre több helyen válik legálissá a kannabisz, ráadásul sokszor kifejezetten orvosi céllal írják fel, a friss tanulmány kiemelten fontos az Egyesült Államokban.

A szakértők azt javasolják, hogy induljanak átfogó elemzések a marihuána hatásaival kapcsolatban, hogy jobban megértsék, miként befolyásolja a fogyasztás a szív- és érrendszert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik