Tudomány

Gyakori elképzelést cáfoltak a marihuánával kapcsolatban

Sok marihuána-fogyasztó vallja, hogy a kannabisz enyhíti az alvási problémákat, az eddigi vizsgálatok viszont vegyes eredményeket hoztak a témában. Az már kiderült, hogy a marihuána használatának abbahagyása után gyakoriak az alvászavarok. Úgy tűnik, hogy a kannabisz rövid távon minimálisan segítheti az alvást, közép és hosszú távon azonban problémákat okozhat, és ez a leszokást is megnehezítheti.

Sharon Sznitman, az izraeli Haifai Egyetem munkatársa szerint problémás, hogy a kutatók elsősorban a THC és a CBD hatásait elemzik, holott a marihuánában több mint 500 kannabinoid található. Elképzelhető, hogy ezek együttesen egészen másként befolyásolják az alvást.

Kép: iStock

A kutató és kollégái a közelmúltban 128 idősebb, krónikus fájdalommal küzdő alany bevonásával folytattak vizsgálatot – írja a CNN. A résztvevők mintegy fele nem fogyasztott kannabiszt, míg a többiek igen. Az eredmények alapján a használók valamivel kisebb eséllyel ébredtek fel az éjszaka közepén, igaz, az elalvási nehézségben és a korai kelésben nem tapasztaltak javulást. Azok az alanyok viszont, akik rendszeresen fogyasztottak, átlagosan nehezebben aludtak el, és gyakrabban ébredtek fel éjszaka.

Sznitman szerint elképzelhető, hogy a marihuána fájdalomcsillapító hatásával segíti az alvást. Lehetséges, hogy a hosszú távú használóknál tolerancia alakul ki, emiatt pedig egy idő után az alvásminőségük is romlik.

Az eredmények összességében azt sugallják, hogy a kannabisz legjobb esetben is csak minimálisan javítja az alvást, gyakori használat mellett pedig még ronthatja is.

Morgan Fox, az Amerikai Kannabiszipar Egyesület munkatársa több kritikát is megfogalmazott Sznitmanék kutatásával kapcsolatban. Többek közt arra is rávilágított, hogy a vizsgálatban igen kicsi mintával dolgoztak, az alanyok ráadásul egy nagyon specifikus csoportba tartoztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik