Tudomány

Tökéletes gyilkológépre bukkantak a kutatók

Az imádkozó sáskák a rovarvilág legügyesebb vadászai közé tartoznak, egy új, Peruban azonosított faj azonban még rokonaihoz képest is kifejezetten veszélyes – írja az IFLScience. Az állat lábain horogszerű nyúlványok találhatóak,

melyekkel valósággal felnyársalja áldozatait.

Rovaroknál hasonló stratégiát még nem láttak a szakértők.

Julio Rivera, a limai Loyolai Szent Ignác Egyetem munkatársa 2000-ben találkozott a faj első példányával, egy hímmel, melyet Tingo María esőerdejében fedeztek fel. Az évek során egyre több egyed került az egyetem gyűjteményéhez, 2017-ben pedig Rivera kollégájával megkezdte az állat pontos taxonómiai leírását.

Fotó: Yony Callohuari

A kutató arra jutott, hogy új fajjal van dolga, a fiatal példányokat tanulmányozva viszont egy még érdekesebb viselkedést figyelt meg. Mikor az egyik élőlénynek nem sikerült elkapnia egy legyet, mellső lába egy növénybe gabalyodott. A közelebbi vizsgálat felfedte, hogy az állat nem megfogni, hanem felnyársalni próbálja áldozatait.

Az új fajt a szakértők Carrikerella simpirának nevezték el, a dél-amerikai mitológiában a simpira egy jaguárszerű teremtmény, amely rúgóra emlékeztető mellső lábával kapja el prédáját. Az állat az első ismert rovar, amely lábai segítségével nyársalja fel zsákmányát.

Rivera úgy gondolja, hogy a imádkozó sáska parányi környezete tökéletes ragadozója lehet, az élőlény a lehető legkisebb energiabefektetéssel jut hozzá a bőséges táplálékhoz. A rovar vadászatát tovább segíti, hogy remekül álcázza magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik