Tudomány

500 éves lopott aranyat találtak

Különös dolog derült ki egy Mexikóvárosban azonosított aranyrúdról – írja az IFLScience. A Mexikói Antropológiai és Történeti Intézet csapata szerint az arany azon kincsek közé tartozott, melyeket mintegy 500 éve raboltak el Hernán Cortés spanyol konkvisztádor emberei az aztékoktól. A kutatók úgy gondolják, hogy a hódítók az aranyat 1520. június 30-án, a La noche trist, azaz a szomorú éjszaka során kaparintották meg.

Ezen a napon hagyták el Tenocstitlant a fellázadó aztékok elől menekülő spanyolok.

Az 1,93 kilogrammos aranyrudat 1981-ben találták meg egy építkezésen. Egy közelmúltban lefolytatott elemzés alapján a rúd mintegy 76 százaléka arany, 21 százaléka ezüst és 3 százaléka réz, hasonló ötvözetű aranyakat találtak a tenocstitlani Templo Mayor Projekt régészeti kutatásban is.

Kép: Wikimedia Commons/Közkincs

A szomorú éjszaka a spanyol hódítás egyik legvéresebb eseménye volt. Cortés és emberei 1519 novemberében érkeztek meg az azték civilizáció fővárosába, a konkvisztádorokat azonban viselkedésük miatt nem látták szívesen. 1520 májusában a spanyolok több azték vezetőt is kivégeztek, ez pedig utóbb felkeléshez vezetett. A harcokban II. Moctezuma azték uralkodó is életét vesztette, végül pedig a hódítóknak el kellett menekülniük Tenocstitlanból.

Az utcai harcokban több, a lopott aranytól nehezen mozgó spanyol is meghalt, igaz, Cortésék így is rengeteg kincset tudtak elhozni. Az azték ellenállás nem volt hosszú életű, a hódítók később visszatértek, és leigázták az őslakosokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik