Tudomány

A szakértők sem tudják, miért olvad ilyen gyorsan a hatalmas gleccser

Szakértők egy csoportja egy robotizált tengeralattjárót küld a Thwaites-gleccser 600 méter mély, vízzel töltött üregébe – írja a Live Science. A cél az, hogy kiderítsék, miért olvad ilyen gyorsan az Antarktisz egyik legnagyobb gleccsere. A szerkezet fő feladata az lesz, hogy azt a pontot tanulmányozza, ahol a gleccser elválik a kontinens kőzetágyáról, és elkezd az Amundsen-tengeren lebegni.

A Thwaites-gleccser hatalmas, 192 ezer négyzetkilométeren, azaz egy nagyjából két magyarországnyi területen helyezkedik el. A kutatókat nagyon aggasztja, hogy az 1980-as évek óta látványosan felgyorsult a jégtömeg zsugorodása.

Hatalmas, jeges bomba ketyeg az Antarktiszon
A Thwaites-gleccser szétesése globális szintű katasztrófát idézhet elő. Nem véletlenül nevezi sok kutató a világ legveszélyesebb gleccserének a jégtömeget.

A szakértők attól tartanak, hogy a tengerhez közeli gleccser olvadása miatt a beljebb található jégtömegek is sérülékenyebbé válnak.

A becslések alapján a folyamat miatt akár 2 méterrel is emelkedhet a tengerszint.

Az International Thwaites Glacier Collaboration (ITGC) célja az, hogy ezt a kulcsfontosságú gleccsert tanulmányozzák. A program MELT tengeralattjárója remélhetőleg segít majd jobban megérteni a jégtömeg helyzetét.

A kutatók a gleccser állapotát radarral, szonárral, az oxigént, a hőmérsékletet, a sótartalmat és az áramlást mérő műszerekkel, mintagyűjtéssel, illetve kamerákkal fogják felmérni. Az ITGC csapatának csak néhány hete van a vizsgálatra, hiszen az időjárás hamarosan rosszabbra fordul majd a térségben.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik