Tudomány

Elmeszesedett az indiai férfi heréje

Furcsa, tojáshéjszerű réteg alakult ki egy 80 éves indiai férfi heréje körül – számol be a Live Science. A szakértők úgy vélik, a jelenség hátterében egy ritka, fertőzésre adott reakció áll.

A páciens húgyúti fertőzés tüneteivel fordult orvoshoz, a kórházban pedig felfedezték, hogy jobb heréje megnagyobbodott és megkeményedett. A CT-vizsgálat kimutatta, hogy heréje körül egy folyadékkal teli zsák van, amely elkezdett elmeszesedni.

Fotó: iStock

A herevízsérv nevű rendellenesség fertőzések hatására alakulhat ki, az elváltozás általában csecsemőknél figyelhető meg, és rendszerint kezelés nélkül, legfeljebb egy év alatt elmúlik. Trópusi területeken herevízsérv sokszor egy parazita fonalféreg okozta betegség, az elefantiázis miatt alakul ki. Az elefantiázises esetek 40 százalékát Indiában dokumentálják.

Az elefantiázis világszerte 25 millió férfinál alakít ki herevízsérvet,

a meszesedés ugyanakkor rendkívül ritka.

Az elváltozás arra utal, hogy a herevízsérven belül krónikus fertőzés jött létre.

A rendellenességet általában a féregfertőzés kezelésével gyógyítják, de néha sebészeti beavatkozásra is szükség van. Az indiai eset bemutatásakor a szakértők nem részletezték, hogy milyen terápiát alkalmaztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik