Tudomány

Kétszáz éves csontávazakat találtak egy családi ház pincéjében

Az amerikai függetlenségi háborúból származó három csontvázat találhattak egy connecticuti ház pincéjében – írja a Live Science. A környéken zajlott 1777-ben a ridgefieldi csata. Mivel a sírok kifejezetten sekélyek, a nyughelyekben pedig katonai gombokat is azonosítottak, feltételezhető, hogy a testek egy ütközet után kerültek a földbe. A kutatók szerint ugyanakkor különös, hogy nem találtak sérüléseket a csontvázakon, igaz, a leletek elemzése még nem fejeződött be.

Kép: Wikimedia Commons/Közkincs

Maga a ház 1790-ben épült, a pincét viszont csak később hozták létre. A pincét egy temetőre emelhették, ezt azonban csak akkor fedezték fel, amikor 2019-ben le akarták betonozni a padlót.

Elképzelhető, hogy a környéken további maradványok is fekszenek.

Nicholas Bellantoni állami régész szerint egyelőre nem lehetnek biztosak benne, hogy a sírok a függetlenségi háborúból származnak, de ha igen, úgy ez lehet az első ilyen felfedezés Új-Anglia térségében. A szakértők kifejezetten ritkán bukkanak a háborúban elesettek maradványaira.

Azt nem tudni, hogy amennyiben a csontok valóban katonáktól származnak, úgy britek, a britek mellett harcoló amerikaiak vagy a szabadságukért küzdő telepesek voltak-e.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik