Tudomány

Veszélyesebb volt császárnak lenni, mint gladiátornak

Jól ismert tény, hogy a római császárok élete nem volt életbiztosítás. Időszámítás szerint 14 és 395 között 69 császár uralkodott, közülük 43 halt meg harcban vagy merényletben.

Ez azt jelenti, hogy az uralkodók 62 százalékát gyilkolták meg, ennél még a gladiátorok is kisebb arányban haltak erőszakos halált.

Joseph Saleh, a Georgiai Műszaki Intézet munkatársa űreszközök meghibásodásával és megbízhatóságával foglalkozik, de a római történelem nagy rajongója is – írja a Live Science. A szakértő arra volt kíváncsi, hogy képes-e a császárok uralkodását a vizsgálatai során használt statisztikai módszerekkel elemezni.

Kép: Pixabay

A Saleh által vizsgált eszközök meghibásodási ideje úgynevezett fürdőkádgörbét ír le. Ez azt mutatja, hogy egy gyártmánnyal a piacon való megjelenését követő időszakban nagy eséllyel adódhatnak problémák, utóbb viszont egy megbízható időszak jön. Ezt végül egy olyan periódus zárja le, ahol ismét nő a meghibásodás kockázata.

Hasonló volt a helyzet a császároknál is: uralkodásuk első évében könnyen merénylet vagy csata áldozatává válhattak, de ha a következő hét évet átvészelték, egy nyugodtabb négyéves időszak jött. A 12. évtől ismét jelentős veszélyben voltak.

Geta császárt például 21 évesen, 211-ben saját anyja karjaiban ölték meg bátyja, Caracalla parancsára. Később Caracallát is utolérte a végzete: 217-ben egy út mellett, ürítés közben gyilkolták meg.

Kiemelt kép: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik