Tudomány

Élet lehet ezen a távoli bolygón

A NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) űrszondája Föld-szerű exobolygót azonosított egy 100 fényévre fekvő rendszerben. Az égitest különlegessége, hogy csillaga, a TOI 700 lakható zónájában kering, tehát elvileg az élet is kialakulhatott rajta. Hasonló objektumot még nem talált a TESS.

A TOI 700 d a Földnél 20 százalékkal nagyobb, és 37 nap alatt kerüli meg csillagát.

A rendszerben további három bolygó fekszik, de egyik sem a lakható zónában.

A TESS az égbolt egy-egy szeletét 27 napig vizsgálja. Az űreszköz a csillagok fényingadozását elemzi, ez ugyanis arra utalhat, hogy az adott objektum előtt exobolygók haladnak el. A TESS egyik fő célja az, hogy a közeli csillagoknál mutasson ki Föld-szerű bolygókat, hiszen ezeket a rendszereket a Földről is viszonylag könnyű vizsgálni.

A szakértők először helytelen becslést adtak a TOI 700 méreteire, és jóval nagyobbnak gondolták. Később pontosították az adatokat, és ekkor derült ki, hogy a törpecsillag mellett egy Föld-szerű égitest is kering.

A szakértők célja az, hogy idővel az exobolygó légkörét is elemezzék. Egyelőre a csapat csak modellek segítségével tanulmányozta az objektum lehetséges atmoszféráját.

Kiemelt kép: NASA’s Goddard Space Flight Center

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik