Tudomány

Szörnyű mészárlás emlékeire bukkantak

Az 1921-es, rasszista indíttatású tulsai mészárlásból származó tömegsírokra bukkanhattak – írja az IFLScience. A kutatók októberben három olyan gödröt mutattak ki GPR segítségével az oklahomai városban, melyekben az áldozatok maradványai lehetnek.

A legnagyobb gödör 9-szer 7,5 méteres, a szakértők úgy vélik, hogy 10-100 holttestet tartalmazhat. A kutatók szerint átfogó vizsgálatra lesz szükség, hogy bebizonyosodjon: a vermek valóban a tulsai mészárlás emlékei.

Fotó: Wikimedia Commons/Közkincs

A pogrom 1921. május 31-e és június 1-je között zajlott. A mészárlás azt követően robbant ki, hogy egy fiatal afroamerikai férfit, Dick Rowlandot egy fehér nő bántalmazásával vádoltak meg.

Mivel a fekete közösség lincseléstől tartott, néhány afroamerikai önkéntes jelent meg a bíróság előtt, ahol viszont egy 1 500 fős csoport várt rájuk. A fehér tömeg hatalmas túlerőben volt, lincselés kezdődött, később pedig a város több pontján erőszakoskodni és gyújtogatni kezdtek a Ku Klux Klan vezette csoportok.

A hivatalos adatok szerint 36 ember vesztette életét, a történészek szerint azonban a halálos áldozatok száma 300-ra tehető.

A mészárlásban több százan sebesültek meg, rengeteg épület semmisült meg.

Kiemelt fotó: Wikimedia Commons/Közkincs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik