Tudomány

Ősi települést találtak a tengerben

7 ezer évvel ezelőtt készült, az emelkedő tengerszinttől védő kőfalat találtak Izrael földközi-tengeri partjánál, 3 méter mélyen a víz alatt – írja az MTI. A korabeli közösség a fal építésével próbált védekezni az utolsó jégkorszak után megemelkedő tenger ellen, a település azonban végül víz alá került.

A mintegy 100 méter hosszú falszakaszt a Haifa melletti tengerparton, a Tel Hreiz nevű, jelenleg víz alatti lelőhelynél azonosították. Amikor a korabeliek letelepedtek, Tel Hreiz még 3 méterrel a tengerszint feledt feküdt, idővel azonban látványosan átalakult a térség.

A neolitikumban a mediterrán vidékek lakói évi 4-7 milliméteres tengerszint-emelkedést észlelhettek, ami életük során 12-21 centiméterre adódott össze”

– mondta Ehud Galili, a Haifai Egyetemen munkatársa és a csapat vezetője.

Fotó: iStock

A világon sehol máshol nem fedeztek fel olyan sok tenger alatti településmaradványt, mint Izraelben. Az ország partjainál talált tizenöt ősi település viszonylag épen maradt fenn, mert a homok konzerválta az épületeket, a temetőket és a kutakat. A mostani az egyetlen, ahol védőgátat is azonosítottak.

A szakértők szerint csakis együttes, közösségi erőfeszítéssel alkothatták meg a gátat, mert annak köveit egyedül nem bírná el egy ember.

Az alapanyagokat egy 1-2 kilométerre fekvő folyónál szerezhették be. Az egykori lakók erőfeszítései végül hiábavalónak bizonyultak, és kénytelenek voltak elhagyni a települést.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik