Tudomány

Női csontvázra bukkantak a férfiak földjén

Különleges leletre bukkantak az észak-görögországi Athosz-hegyen – írja a Live Science. Az ortodox kolostorokkal teli félsziget különlegessége, hogy a 11. században kitiltották a nőket és gyermekeket a területéről. Az Athosz-hegyen azóta csak férfiak tartózkodhatnak, a félszigeten egy autonóm klerikális kolostorköztársaság jött létre.

Úgy tűnik azonban, hogy egy nőnek, vagy legalábbis a holttestének, mégis sikerült bejutnia. A Pantokrátorosz monostornál zajló felújítás során a kápolna padlója alatt egy csontvázra bukkantak, amely szokatlanul kicsi volt.

A szakértők úgy vélik, hogy a maradványok egy nőtől származnak.

Phaidon Hadjiantoniou projektvezető szerint ez az első alkalom, amikor női csontvázat azonosítanak az Athosz-hegyen. A kápolnában további hét személy maradványait tárták fel, a kutatók úgy gondolják, hogy ezeket máshonnan szállíthatták ide. Ez arra utal, hogy fontos emberek lehettek, hiszen csak kivételes helyzetűeket temethettek el a kápolnában.

Fotó: iStock

A különleges leletet további elemzés alá kell vetni, de egyelőre csontjai mérete és formája is azt mutatja, hogy egy nőtől származik. 382 óta a források alapján csupán 12 nő járt a félszigeten, a legutóbbi ismert eset Malvina Karalihez köthető, az újságíró állítólag férfinak álcázva jutott be az 1990-es években.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik