Tudomány

Észre sem vettük a világ egyik legnagyobb gázszivárgását

Az Exxon vállalat 2018-as ohiói gázszivárgása kifejezetten kis nyilvánosságot kapott, egy új elemzés azonban felfedte, hogy súlyos esetről volt szó – írka a Live Science.

A szakértők szerint ez volt az utóbbi idők legnagyobb metánszivárgása, a szennyezés mértéke több ország éves kibocsátását is felülmúlta.

A gázkút 2018 februárjában robbant fel, a környéken egy több mint 1,5 kilométeres sugarú körben telepítették ki a lakókat. Egészen mostanáig nem lehetett tudni, hogy mennyire volt súlyos a szivárgás. Kutatók egy csoportja a közelmúltban az Európai Űrügynökség műholdas adatait tanulmányozva megállapította, hogy a baleset miatt óránként mintegy 132 tonna metán szabadult fel 20 napon keresztül.

Kép: iStock

A színtelen, szagtalan metán a szén-dioxid mellett a globális felmelegedés egyik fő okozója. Bár a molekulák viszonylag gyorsan, nagyjából tíz év alatt eltűnnek a légkörből, így is nagyban hozzájárulnak a klímaváltozáshoz. A metánkibocsátást meglehetősen nehéz nyomon követni, rengeteg az azonosítatlan forrás. A szakértők bíznak benne, hogy a műholdak segítségével ez változhat.

A csapat szerint ha nem veszik észre a kibocsátást, valószínűleg a helyieken kívül csak kevesen értesültek volna a balesetről. Az Exxon eredetileg jóval kisebbre becsülte a szivárgást, de utóbb elismerte a kutatók eredményeit. A cég azt tervezi, hogy egyeztet a szakértőkkel, hogy elkerülhessék a hasonló baleseteket.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik