Tudomány

A véltnél később halt ki az egyik legismertebb előember

Egy friss tanulmány alapján a véltnél tovább maradt fenn az ember egyik őse, a Homo erectus – írja az MTI. Az 1930-as években a jávai Solo-folyónál a faj több koponyadarabját és lábcsontját is feltárták, a leletek korát eddig nem sikerült pontosan megállapítani.

Az új kormeghatározás szerint a faj több mint 100 ezer évvel ezelőttig fennmaradt Jáva szigetén, ekkora már minden más területen kipusztult: Afrikában 500 ezer éve, Kínában pedig 400 ezer éve. A kihalás hátterében az állhatott, hogy alulmaradt a más emberfajokkal szembeni versenyben.

Az új vizsgálat alapján a maradványok 108-117 ezer évesek lehetnek.

A szakértők öt különböző kormeghatározási módszert alkalmaztak a területről származó üledéken és fosszilizálódott állati csontokon, összesen 52 korbecslés eredményeit vetették össze. A projekt 13 évet vett igénybe.

Nem tudom, hogyan lehetne ennél alaposabban datálni a lelőhelyet”

– mondta Russell Ciochon, az Iowai Egyetem munkatársa és a tanulmány egyik szerzője.

Fotó: AFP / Marc Charuel / Photo12

A Homo erectus mintegy kétmillió évvel ezelőtt jelent meg Afrikában, onnan vándorolt Ázsiába, majd valószínűleg Európába. Jáva szigetére több mint 1,5 millió éve jutott el, majd az új adatok szerint legalább 35 ezer évvel azelőtt eltűnt, hogy a modern ember, a Homo sapiens megérkezett volna. A Homo erectust valószínűleg a jávai klímaváltozás pusztította ki, melynek hatására a nyílt erdőségek esőerdővé alakultak.

Kiemelt kép: AFP / Marc Charuel / Photo12

Ajánlott videó

Olvasói sztorik