Tudomány

Az őskori jégmúmia újabb titkát fejtették meg

Ötzi újabb titkát fedték fel svájci kutatók – írja az MTI. A több mint 5 ezer éves jégbe fagyott férfi maradványait 1991-ben találták meg az olasz-osztrák határon, egy alpesi gleccseren.

A friss tanulmány alapján egy íjhúr lehetett az újkőkori vadász tegezében talált rejtélyes mazdag.

A Svájci Tudománytámogatási Nemzeti Alap (SNF) kutatói megállapították, hogy a tegezben talált ismeretlen rendeltetésű zsinór nem növényi, hanem állati eredetű, így kiválóan alkalmas lehetett íjhúrnak. A gondosan összehajtogatott madzagot mindeddig növényi eredetűnek vélték, a szakértők ugyanakkor a mikroszkopikus rostmintákat más hasonló újkőkori leletekkel összevetve arra jutottak, hogy a madzag egy nem meghatározható állat lábának ínjából készült.

Fotó: Andrea Solero / AFP

A három madzagból igényesen összefont zsineg nyugalmi állapotban 4 milliméteres vastagságával és 2 méteres hosszával éppen elég lehetett Ötzi íjához. Az elasztikus húr megfeszítve, mindössze 2 milliméter vastagon, jól beleilleszthető a tiszafából készül íj két végén található rovátkába.

Az újkőkori vadász S-alakban hajtogatta össze a húrt, és egyik végére csomót kötött. A tegezben talált másik, ugyancsak állati eredetű madzagköteg tartalékként szolgálhatott. A bolzanói múzeum szerint a jó állapotban fennmaradt zsineg a gleccsermúmia többi kellékével együtt a legrégibbi vadászfelszerelés az újkőkorból.

Kiemelt fotó: Andrea Solero / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik