Tudomány

Magyar nevet kapott egy bolygó

Hunorról neveztek el egy csillagot és Magorról egy bolygót a Herkules csillagképben – írja az MTI. A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) szerint az exobolygót és a csillagot egy magyar szakértő azonosította.

Az IAU idén százéves, ezért minden országnak lehetőséget adott arra, hogy elnevezhessenek egy csillagot és egy körülötte keringő bolygót.

Magyarország olyan égitesteket nevezhetett el, amelyeket Bakos Gáspár a HatNET (Hungarian-made Automated Telescope Network) automata távcsőrendszerrel fedezett fel 2007-ben.

Az eddig HAT-P-2b-ként jegyzett óriásbolygó (Magor) nyolcszor nagyobb tömegű, mint a Jupiter. A bolygó alig hat nap alatt kerüli meg a HD 147506 jelű központi csillagot (Hunor), tehát rendkívül közel kering hozzá. A rendszer a Magyarországról is látható Herkules csillagképben.

Kép: iStock

A két égitest nevére az IAU szabályai szerint először online lehetett javaslatot tenni 2019 nyarán. A három hónap alatt beérkezett közel 150 javaslat közül egy ötfős szakértői bizottság választotta ki a két nevet.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik