Tudomány

Új részletek derültek ki a gyilkos vulkánról

Először sikerült feltérképezni az indonéziai Anak Krakatau vulkán óceánfenékre lecsúszott részeit – írja az MTI. A tűzhányó 2018. december 22-i kitörésekor leomlott, a vízbe zuhanva pedig szökőárat idézett elő. A katasztrófában több mint 400 ember vesztette életét a Szumátrát és Jávát elválasztó szoros partjainál.

A kutatók azóta is próbálják rekonstruálni, hogy mi is történt azon az éjszakán, eddig azonban csupán a vulkán felszínen megmaradt részeire összepontosítottak. Dave Tappin, a Brit Földtudományi Központ munkatársa és kollégái a tűzhányó hiányzó, immár az óceán mélyén fekvő részeit tanulmányozták.

Fotó: iStock

A szakemberek akusztikus mélységmérő segítségével térképezték fel a vulkán körüli óceánfeneket.

Az összeomlásról készített előzetes modelleket olyan műholdas felvételekre alapozták, amelyek csupán a tűzhányó felszíni részeit mutatják”

– mondta Tappin, hozzátéve, hogy részletes tengermélységi térképünk már a 200 méteres mélységben lévő domborzatot mutatja meg, felfedve azokat a kőzetdarabokat, amelyek korábban az Anak Krakatau délnyugati oldalát alkották. A törmelékmező, amelynek egyes darabjai a 70-90 méteres magasságot is elérik, a vulkántól 2 ezer méterre elnyúlik a tengerfenéken.

A csapat újraszámolta a vulkán kőzetveszteségére vonatkozó becsléseket is. Az egykor 335 méter magas vulkán megmaradt részeire alapozott számítások azt sugallták, hogy a tűzhányó 0,27 köbkilométernyi anyagot veszíthetett, az új adatok szerint azonban 0,19 köbkilométernyit.

Az Anak Krakatau összeomlásával kapcsolatos ismereteket arra fogják felhasználni, hogy kiderítsék, mekkora veszélyt jelentenek a hasonló tűzhányók. Jelenleg világszerte 40 olyan vulkán található, melyeknek beomlása a környező vizekbe hasonló katasztrófához vezetne.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik