Tudomány

Horror a parton: egerek falnak fel élő albatroszt

A fiókáknak kieszik az agyát, de életveszélyesen megrágják a felnőtt madarakat is – a ragadozóvá vált egerek eltüntethetik a földről a madarak egyik királyát.

Az albatroszokat nyugodtan nevezhetjük az egek királyának, e fajok közt találjuk a legnagyobb testsúlyú röpképes madarakat, és ők dicsekedhetnek a legnagyobb szárnyfesztávolsággal. Az atlanti albatrosz közülük is a megtermettebbek közé tartozik, kitárt szárnyai két vége között több mint három métert mérhetünk.

Életét szinte teljes egészében a levegőben tölti, a viharos tengeren is kiválóan úszik, szárazföldet gyakorlatilag csak a szaporodás miatt keres fel. És ez lehet a veszte az Atlanti-óceán déli részén fekvő Gough szigeten fészkelő állománynak – sőt az is lehet, az egész természetvédelmi státusza alapján súlyosan veszélyeztetett fajnak –, mert az itt költő nagyjából 2000 pár adja a ma élő atlanti albatroszok dandárját.

A szigeten ragadozóvá vált egerek ugyanis nemcsak a fiókákat támadják meg és falják fel élve (szó szerint kieszik először az agyukat), de a felnőtt madarakra is rátámadnak.

Ragadozó egerek

Egy brit természetvédelmi szervezet, a Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) most a világon elsőként szolgáltatott bizonyítékot rá, hogy az egerek a kiszolgáltatott fiókák elpusztításán túl felnőtt madarakon is életveszélyes sérüléseket ejtenek. Ha valaki kíváncsi élve felfalt albatroszfiókákra, kattintson az IFLScience cikkünk alapjául szolgáló bejegyzésére. Alábbi videón az új bizonyíték, a felnőttekre támadó rágcsálók:

A kiirtásukat tervezik

Az egerek nem őshonosak a szigeten, angol tengerészek hurcolták őket oda akaratukon kívül a XIX. században. Az egyszerű házi egerek alkalmazkodtak környezetükhöz, testméretük megnőtt, és viselkedésük is megváltozott, a több egérből álló bandák madarakra támadnak.

A Gough-sziget rendkívül fontos költőhely, 22 faj körülbelül 10 millió egyede rak itt tojást és neveli fiókáit. A kutatók jó tíz éve tudják, hogy az itt élő egerek csibéket zsákmányolnak, ami önmagában is óriási veszély. Ám felnőtt madarak elpusztítása, amelyek életük során tucatnyi fészekaljnak adhatnak életet, már komoly aggodalomra adnak okot: atlanti albatroszok esetén az egész faj fennmaradásának esélyeit nullázhatják le.

Elképesztő egyébként, hogy a rágcsálók saját testsúlyuknál 300-szor nagyobb prédát szemelnek ki maguknak, de ez így érthető módon hosszabb távon nem folytatódhat. Sőt, a felmérések szerint az egérbandák pusztítása évente kétmillióval csökkenti a sziget tojás- és fiókaállományát. Innetől kezdve pedig teljesen érthető, hogy az RSPB azt tervezi, 2020-ban a sziget összes egerét kiirtja.

Kiemelt kéünk illusztráció. Fotó: Geoff Renner / Robert Harding Heritage / robertharding

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik