Tudomány

Már városoknál kószálnak az éhes jegesmedvék

A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint az elmúlt napokban éhes jegesmedvék árasztották el a északkelet-oroszországi Rürkajpij városának környékét – írja az MTI. A csukcs-földi település térségében több mint 50 kóborló állatok láttak, a régióban idén szokatlanul meleg a tél, a közeli tengeri területeken nincs elég jégtakaró, ez pedig megnehezíti az állatok vadászatát.

Szinte valamennyi jegesmedve sovány”

– mondta Tatjana Minyneko, a WWF helyi szervezetének munkatársa. A szakértő vezeti a természetvédők azon csoportját, amely megpróbálja elejét venni a vadállatok és a helyi lakosság találkozásának.

Fotó: iStock

A WWF szerint a jegesmedvék jelenléte nem szokatlan a térségben, az viszont igen ritka, hogy ilyen nagy számban közelítsék meg a lakott területeket. December elejéhez képest a térségben szokatlanul meleg az idő, és bár a tengervíz kezd befagyni, a jégtakaró nem elég vastag, hogy a medvéket megtartsa.

Hónapokkal ezelőtt egy éhező jegesmedvét figyeltek meg a szibériai Norilszk térségében, több száz kilométerre délre természetes élőhelyétől. Az élelem után kutató állatot befogták, és Krasznojarszk állatkertjébe vitték.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik