Tudomány

Tízéves környezetvédő és repülő ember is jön a következő Brain Barra

Tudnánk-e internet nélkül élni? Indokolatlan-e a pánik a globális felmelegedés kapcsán? A fiatalok mentik meg a bolygót? A Brain Bar 2020-ban is a jövőt érintő legfontosabb kérdésekre keres válaszokat olyan világhírű vendégekkel, mint a különc francia feltaláló Franky Zapata, aki légdeszkájával átrepülte a La Manche csatornát, a tízéves Ryan Hickman, cégalapító-vezérigazgató, akinek célja a bolygó megmentése, vagy Tim Maughan jövőkutató, aki elképzelte, milyen lenne a világ internet nélkül.

Jövőre már hatodik alkalommal rendezik meg a Brain Bar jövőfesztivált, melynek célja, hogy a világ legnagyobb elméitől inspirálódjanak a résztvevők és párbeszéd induljon a jövőnket érintő legfontosabb témákról. A kétnapos esemény első tíz előadóját a nemrég megrendezett Brain Bar Career Night eseményen jelentették be.

Hallottál már a repülő emberről?

Mint mindannyiunk, így a különc francia feltaláló Franky Zapata is gyerekkori vágyait kergette egész életében, mindig is a repülésről álmodott. Idén nyáron aztán saját készítésű légdeszkáján szelte át a La Manche csatornát. Zapata a fesztiválon bemutatót tart, majd

a repülés jövőjéről kérdezheti őt a közönség.

Sokan úgy vélik, kézírás helyett ma már elég a számítógép használatára megtanítani a kisiskolásokat. A világhírű Moleskine jegyzetfüzetek megalkotója szerint azonban téved, aki a kézírás kihalására fogad: Maria Sebregondi százmillió dolláros céget épített egy ízig-vérig analóg ötletből.

Hogyan mentsük meg a bolygót?

A Brain Bar idei felméréséből egyértelműen kiderült, hogy az Y és Z generációt leginkább aggasztó téma a klímaváltozás. Számtalan előadótól és rengeteg fórumon halljuk, hogy mindenki tehet valamit a környezetvédelemért. Egy tízéves kaliforniai kissrác viszont nem várta meg, amíg mások cselekszenek: a Brain Barra érkező Ryan Hickman szemétszedő vállalkozást indított, tevékenységével egész partszakaszokat tisztított meg a hulladéktól.

A 2020-as Brain Barra érkezik Bjørn Lomborg dán közgazdász, a “Szkeptikus környezetvédő” című nagy visszhangot kiváltott könyv szerzője, aki úgy véli, a költséges nemzetközi egyezményeknél sokkal hatékonyabban is küzdhetnénk a klímaváltozás ellen. A jövőfesztivál közönségének így lehetősége lesz élőben vitázni a téma egyik legellentmondásosabb szakértőjével.

Bjørn Lomborg. Fotó: LINDA KASTRUP / SCANPIX DENMARK / AFP

Mégsem az adat az új olaj?

Okostelefon nélkül már létezni sem tudunk, de vajon mi történne, ha az internethez sem férnénk hozzá? Tim Maughan scifi-író igazán ijesztő jövőképet vetít elénk: hogy nézne ki egy olyan világ, ahol a napi betevő wifiért is késhegyre menő harcot kell vívnunk?

Andrea Jones-Rooy nem csupán artista és stand-up-os, de az adattudomány tanára is. Az algoritmusok, statisztikák és a big data útvesztőjében Jones-Rooy arra figyelmeztet, hogy ne az adatoktól reméljük a kiutat. A New York-i tudós szerint a rendszerező emberi elme nélkül az információ mit sem ér.

Hanyatlik a társadalom?

A gyermekek uralmának veszélyeiről és a trendi gyermeknevelés hátulütőiről beszél majd a hatgyerekes pszichiáter, David Eberhard. A svéd szakértő szerint a gyerekek totális szabadsága végül egy kiégett és csalódott felnőtt generációt eredményez majd.

Miért terjed újra az antiszemitizmus, semmit sem tanultunk a történelemből? Lital Shemesh izraeli újságíró, ex-katona nem fél nekimenni a kényes kérdéseknek: a Brain Baron arról beszél majd,

hogyan szállhatunk szembe a legvadabb előítéletekkel, meg lehet-e állítani a gyűlölködést a világban.

Határ a csillagos ég

A Facebook botránya ráébresztett bennünket, hogy valóságbuborékban élünk. De hogyan ismerjük fel saját határainkat, és lépjünk túl rajtuk? Ziya Tong, a Discovery Channel műsorvezetője a Brain Baron abban segít majd, hogyan lépjünk ki saját buborékunkból. Radha Mistry pedig nem kevesebbre vállalkozik a jövőfesztivál színpadán, mint hogy jövőkutatót faragjon minden résztvevőből. A vállalkozások, közösségek és városok új útjait kutató futurista építész elárulja, hogy saját tudásunk és képzeletünk segítségével hogyan pillanthatunk bele mi magunk a jövőbe.

A 2020-as Brain Bar jövőfesztiválra az early bird jegyek már elérhetők a Brain Bar oldalán. További információk és részletek a fesztivál Facebook eseményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik