Tudomány

Csodás égi jelenségek lesznek decemberben

December folyamán több látványos csillagászati jelenséget is észlelhetünk az éjszakai égbolton, a legfeltűnőbb bizonyára az év legszaporább csillaghullása lesz. A Geminidák lényesen több hullócsillagot produkál, mint a híres augusztusi Perseidák, ám mivel a téli hidegben kevesebben választják a csillagvadászatot romantikus esti programként, így ez a raj nem annyira ismert – írja a Magyar Csillagászati Egyesület decemberi Égi kalendáriumában.

A föld légkörében felfénylő meteorok ecember 7-e és 17-e között jelentkeznek, a maximum éjszakája 13/14-én lesz, ekkor óránként maximálisan 120-140 meteor észlelhető.

Elméletileg, mert a gyakorlatban egyetlen észlelő ennél jóval kevesebb meteort figyelhet meg. Az erős holdfény miatt a Geminidák idei jelentkezése nem kedvező, a „természetes fényszennyezés” a halványabb meteorok fényét elnyomja.

Vénusz, Szaturnusz, Mars és Hold

Akcióba lendülnek a bolygók is, az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Facebook-oldalán számol be érdekes együttállásokról. December 9-étől a Vénuszt és a Szaturnuszt láthatjuk közel egymáshoz az esti szürkületben délnyugati irányban a Nyilas csillagképben, december 11-én 1,8 foknyira (ehhez érdemes tudni, hogy a telihold látszó átmérője 0,5 fok).

December 22-23-án a Mars és a csökkenő fázisú Hold látszik majd egymáshoz közel, 27-28-án pedig a Szaturnusz és az immár növekvő fázisú Hold. A szép látvány élvezetén túl ezek a látszólagos együttállások semmilyen hatást nem gyakorolnak sem ránk, sem a Földre – emeli ki az MTA.

Bika, Oroszlán, Ikrek és Orion

Az National Geographic Online arról ír, hogy december első napjaiban a holdfény még nem lesz túl erős, és nem zavarja majd az esti órák égboltját, így érdemes időt szakítani az olyan klasszikus és közkedvelt téli csillagképek megfigyelésére, mint a Bika, Orion, Ikrek, s kicsit később a Nagy Kutya vagy az Oroszlán.

A téli égen több a feltűnően ragyogó, kisebb településekről is jól látható csillag, mint a nyárin. Talán pont ezért is sokak kedvence az Orion, nem véletlenül, mivel jellegzetes, jól felismerhető alakján túl a színes csillagai, s a jól ismert Nagy Orion-köd is megfigyelhetőek már közepes fényszennyezés mellett is.

A hónap első napjaiban, holdnyugta után teljes szépségükben láthatjuk ezeket a csillagképeket, de a fényesebb csillagokat még a holdfény se halványítja el annyira, hogy ne ismerhetnénk fel őket.

Kiemelt kép: Yu Jun / Leemage

Ajánlott videó

Olvasói sztorik