Tudomány

Ennyire pontosak valójában a népi időjóslatok

Sándor, József, Benedek, zsákban hoznak meleget – szól a mondás. De vajon tényleg hoznak? Igen, 65%-ban. Ebben a bejegyezésben több, mint hatvan évre visszamenő időjárás-adatsorral vizsgáljuk meg a népi időjóslatokat. A II. székelydata adavizualizációs verseny nagyfelbontású időjárás-adatsorát felhasználva az oldal 50 mondást fordított le az adatok nyelvére és vizsgálta meg az érvényességüket.

Minden jövendölés két részből áll: egy feltétel: “Ha Katalinkor kopog” – azaz ha november 25-én az átlagosnál hidegebb az idő, és egy jóslat: “Karácsonykor locsog” – azaz a december 24-27-i periódusban az átlagosnál melegebb idő várható.

Persze sok mindent meg lehetne vizsgálni az adatok longitudinális (időbeli) változását illetően – például, hogy a mekkora szerepet játszik a klímaváltozás – de összességében azt mondhatjuk el, hogy

a magyar népi időjóslatok sajnos csak egy kicsit jobbak a pénzfeldobásnál:

az átlagos találati arány 56%. Természetesen a hagyományos tavasz-vagy őszkezdő napok jóslatai jönnek be a legnagyobb arányban, de a januári fagyjövendölések is 70% fölött teljesítenek. Az ismertebb mondások az átlag fölött teljesítenek: Sándor, József, Bendek 65%-ot kap, Medárd 66%-ot, László 79%-ot, Szent Anna 75%-ot, Péter 68%-ot, Márton 62%-ot, Katalin 67%-ot.

És akkor íme, a részletes eredmények. Mindegyik időjóslat érvényességét két függőleges tengely segítségével mutatják be, ahol a feltétel és a jóslat teljesülését mutatják, évente:

Kép: Székely Data

Az adatvizualizáció során ezek az eredmények jöttek ki:

A nagy népi időjóslás-teszt 🌞🌤️🌧️❄️: Sándor, József, Benedek, zsákban hoznak meleget – szól a mondás. De vajon tényleg…

Közzétette: Székelydata – 2019. november 26., kedd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik