Tudomány

Kivételes viking sírokra bukkantak

Szakértők egy csoportja két különleges nyughelyre bukkant Norvégia középső részén – számol be az IFLScience. Az egyik viking temetkezési csónakot egy még nagyobb hajósír belsejébe temették el. A Norvég Műszaki és Tudományos Egyetem munkatársai szerint a fiatalabb nyughelyben egy, a 9. század második felében meghalt nő feküdt, a másikban pedig egy 8. századi férfi.

Nem tudni, hogy a két személy között milyen kapcsolat lehetett.

A nő mellett többek közt két aranyozott bronzból készült melltűt, egy ír keresztet, egy orsót, egy gyöngysort és ollókat is találtak. A holttestet egy 7-8 méter hosszú hajóba helyezték. A férfi sírjából egy lándzsa, egy pajzs és egy kard került elő.

Egymásba temetett viking hajósírokat korábban is fedeztek már fel, a mostaniak különlegessége, hogy az első jóval, mintegy száz évvel idősebb a másiknál. A régészek szerint elképzelhető, hogy a két személy egy családhoz tartozott, ezt remélhetőleg a későbbi DNS- és izotópvizsgálatok is igazolják.

Az egyedi elhelyezés mellett a sírok gazdag leletanyaguk miatt is értékesek. Úgy tűnik, hogy a nyughelyekben talált személyek társadalmuk megbecsült tagjai voltak.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik