Tudomány

Gyermekek koponyájából készítettek sisakokat

Szakértők egy csoportja különös nyughelyekre bukkant Ecuador közepén – írja a Live Science. A kutatók egy 2100 éves sírokkal teli lelőhelyet vizsgáltak 2014 és 2016 között, két nyughelyben pedig csecsemők maradványait azonosították.

A csontvázak különlegessége, hogy a fejükre más gyermekek koponyájából kialakított sisakokat helyeztek.

A régészek szerint a koponyákon még hús volt, amikor sisakot formáltak belőlük, máskülönben szétestek volna. A kutatók kiemelték: hasonló temetkezési gyakorlattal még nem találkoztak.

A sisakokba ujjperceket is helyeztek. Azt nem tudni, hogy ezek kikhez tartoztak, de a későbbi vizsgálatok talán választ adnak a kérdésre. Egyelőre azt sem sikerült kideríteni, hogy miben haltak meg a csecsemők, a csontvázuk ugyanakkor alultápláltságra utal.

A szakértők most azt próbálják felmérni, hogy milyen céllal hozták létre a bizarr sisakokat. Elképzelhető, hogy a gyermekcsontoknak különleges túlváilági erőt tulajdonítottak. Úgy tűnik, hogy a korabeliek nagy figyelmet fordítottak az elhunyt csecsemők védelmére: a sírokban ősöket ábrázoló kőfigurákat is feltártak, ezektől valószínűleg óvó funkciót vártak el a helyiek.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik