Az egész bolygót megsüketíti az emberiség

Brit kutatók úgy gondolják, hogy éppen ideje lenne globális szennyezőfaktorként kezelni, amit művelünk.
Kapcsolódó cikkek

Egy friss brit kutatás szerint az állatvilágra olyan nagy hatással bír az emberek okozta zaj, hogy itt az ideje, hogy globális szennyezőfaktorként kezeljük. A Queen’s University Belfast kutatói szerint az emberi zaj mindenhol jelen van, és mindenhol zavarja az állatokat, ezzel hosszú távú következményeket okozva – írja a Science Alert tudományos hírportál.

A Biology Letters tudományos folyóiratban megjelent tanulmány megjegyzi, hogy a szárazföldön a zsúfolt városi környezet és a járművek, a levegőben a repülők, a vízben pedig a nagy hajók okoznak problémát, különösen a bálnákra, amelyeknek megzavarhatják a kommunikációját, ami miatt az állatok akár el is tévedhetnek. A kutatók egy metaanalízissel kiderítették, hogy

nem csak néhány állatfaj érzékeny ezekre a zajokra, hanem valójában nagyjából mindegyiküket érinti valahogy a dolog.

A kutatók meglepődve tapasztalták, hogy a legkisebb rovaroktól egészen az olyan tengeri óriásokig, mint amilyenek a bálnák is, majdnem minden fajt érint a zajszennyezettség.

Fotó: iStock

Bár egyértelmű a reakció az emberi zajra, azért nem mindegyik faj számára hátrányos a jelenség. A denevérek például megzavarodhatnak, ez azt okozhatja, hogy kevesebb prédát tudnak elejteni – ez viszont jó hír a rovaroknak, amelyeknek kevesebb és ügyetlenebb ragadozókkal kell szembenézniük. De az is lehet, hogy a rovarok is megzavarodnak a sok impulzustól, aminek hatására nehezebben menekülnek el az ügyetlen ragadozóik elől.

Egyelőre nem tiszta, hogy pontosan milyen következményei vannak a hosszú távú zajszennyezettségnek, de a kutatók szerint mindenképpen globális problémaként kell kezelni, és mélyebben kell kutatni a hatásait. Az biztos, hogy a hangokra érzékenyen reagáló állatfajok nem profitálnak abból, hogy földön-vízen-levegőben zajongunk, éjt nappallá téve.