Tudomány

Különleges meteorhullás lesz holnap

A számítások alapján november 21-22-én éri el csúcsát az Alfa Monocertoid meteorraj – írja a CNN. Az esemény maximuma 22-én hajnalban lesz, a folyamat meglehetősen rövid ideg, nagyjából 40 percig fog tartani, ráadásul a holdfény is zavarhatja az észlelést. A meteorok látszólag az Egyszarvú csillagkép felől érkeznek majd.

A rendszerint november 21-23 között érkező Alfa Monocertoid meteorraj általában nem idéz elő látványos meteorhullást. 1925-ben, 1935-ben, 1985-ben és 1995-ben ugyanakkor kivételesen sok fényjelenségről számoltak be.

A szakértők úgy vélik, idén is kifejezetten sok meteorra számíthatunk.

A meteorrajokat olyan apró szemcsék és kőzetek alkotják, amelyeket üstökösök hagynak maguk után. Amikor a Föld találkozik a törmelékekkel, a légkörbe belépő parányi objektumok fényjelenségeket hoznak létre megsemmisülésük során. Az Alfa Monocertoid meteorraj érdekessége, hogy nem tudni, melyik üstökösből is származik.

Fotó: iStock

1995-ben óránként 400 meteort észleltek, elképzelhető, hogy idén is hasonlóan látványos lesz az esemény. Fontos azonban kiemelni, hogy csak előrejelzésről van szó, nem kizárható, hogy a 2019-es meteorhullás szokásos lesz.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik