Tudomány

Tüdőgyulladást is okozhat az ágynemű

Egy 43 éves férfi extrém fáradtságot, rossz közérzetet és légszomjat tapasztalt, miután toll ágyneműre váltott – írja a Live Science. Miután tünetei három hónapon át sem múltak el, orvoshoz fordult. A szakértők először légúti fertőzéssel diagnosztizálták, állapota azonban később tovább romlott, már a lépcsőzés is komoly erőfeszítést igényelt számára.

Egy röntgenvizsgálatot követően minden normálisnak tűnt a mellkasában, Owen Dempsey, az Aberdeen Királyi Kórház munkatársa azonban nem értett egyet kollégáival, és egy alaposabb CT-vizsgálatot is lefolytatott. Az elemzés súlyos gyulladást mutatott ki a tüdejében.

A szakértők arra jutottak, hogy a rendellenességet a páciens toll ágyneműje válthatta ki.

A vérvizsgálat rámutatott, hogy a férfi szervezetében sok az olyan antitest, amely egy, a kacsa- vagy libatollban fellelhető vegyület hatására termelődhet.

Fotó: iStock

A túlérzékenység okozta tüdőgyulladást a test hiperérzékenysége idézi elő: bizonyos anyagok hatására a léghólyagocskák és a légutak begyulladnak. Dempsey szerint a rendellenesség a véltnél is gyakoribb lehet, ráadásul számos típusa létezik.

A beteg szteroidokat kapott, és hipoallergén szintetikus anyagból készült ágyneműre váltott. Egy évvel később a tünetei teljesen megszűntek.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik