Tudomány

Kivételes szarvast örökítettek meg

Steve Lindberg amatőr fotós Michigan havas erdejében különleges állatot örökített meg november elején – írja az IFLScience.

A képén látható fehérfarkú szarvasnak hármas agancsa van.

A férfi órákon át figyelte a hímet és egy fiatal nőstényt, másnapra azonban mindketten eltűntek. A környéken napokon belül megindul a vádászszezon.

Az agancs a szarvakkal ellentétben nem szaruból, hanem csontból épül fel, felszínét bőr borítja. Amikor az agancs kifejlődik, a bika fákhoz és bokrokhoz dörzsöli azt, hogy eltávolítsa a bőrt. Agancsok csak a szarvasféléken, főként a hímeken nőnek.

A Lindberg által megörökített szarvasnak egy természetes elváltozás vagy egy korábbi sérülés miatt nőhetett három agancsa. Ha mindegyik agancs elég erős, komoly előnyt jelenthet a hím számára, ha viszont törékenyek, akkor megnehezítheti a párosodását.

Az agancsnak alapvetően két funckiója van: felkelti a nőstények figyelmét, illetve segíti a vetélytársakkal való harcot. Minden idők legnagyobb szarvasfaját, a 2 méter magas óriásszarvast 3,6 méteres agancsok díszítették, az állat mintegy 10 ezer éve pusztult ki.

Kiemelt fotó: Facebook/Steve Lindberg

Ajánlott videó

Olvasói sztorik