Tudomány

Magyar katonák maradványaira bukkanhattak Olaszországban

Az Osztrák-Magyar Monarchia első világháborúban elesett tíz katonájának maradványait azonosították az észak-olaszországi Grappa-hegyen – írja az MTI.

Száz évvel az első világháború vége után az itt zajlott események drámai emlékeztetője a Grappa-hegy. Kötelességünk, hogy megadjuk a végtisztességet az elesett katonáknak”

– mondta Annalisa Rampin, Pieve del Grappa polgármestere.

Egy első világháborús fegyvereket gyűjtő férfi öt katona maradványait augusztus 18-án fedezte fel fémdetektorral a Grappa-hegyen egy tömegsírban, Seren del Grappa közelében. Augusztus 29-én Col del Cuc térségében további nyolc katona maradványait találták meg. Az Osztrák-Magyar Monarchia katonáit az egyenruhájuk és a gombjaik elemzése alapján azonosították.

Fotó: iStock

A szakértők szerint a leletek a tavaly év végi erős viharok és földcsuszamlások hatására bukkantak elő. A térség hegyeiben az első világháborúban heves harcok dúltak az olasz és az osztrák-magyar csapatok között. Becslések szerint csak a Grappa-hegy térségében több mint nyolcezer katona esett el.

A most megtalált maradványokat egy kriptában helyezik el a Cima Grappa hegycsúcs közelében lévő háborús temetőben, ahol több mint tízezer osztrák-magyar katona nyugszik.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik