Tudomány

Bizarr trend terjed a koreai kutatók körében

Különös szokás terjed a dél-koreai akadémikusok körében – írja a Futurism. Egyre több tudós tünteti fel tanulmánya szerzői között a saját gyermekét, illetve fiatal rokonait. A cél valószínűleg az, hogy a későbbi főiskolai felvételi során ezzel erősítsék családtagjaik életrajzát.

Egy kormányzati vizsgálat 2017-ben mutatott rá először a problémára, azóta viszont egyre általánosabbá vált a gyakorlat. Az oktatásügyi minisztérium súlyos akadémiai kötelességszegésnek tekinti az eseteket, hiszen a kutatók ezzel befolyásolhatják a felvételi folyamatát.

A minisztérium a közelmúltban újabb kilenc tudóst vádolt meg az ügyben.

Elképzelhető, hogy iskolai programokon vagy gyakorlatokon keresztül egyes gyerekek valóban segítették a vezető szerzők munkáját, de a rokoni kapcsolatok gyanakvásra adnak okot. A vizsgálat során több olyan esetet is feltártak, amelyben az egyetemre jelentkező diákok az állítólagos publikációjukat is benyújtották.

Fiatal kutató folytat tudományos vizsgálatot egy laboratóriumban – Fotó: iStock

A probléma a véltnél is súlyosabb lehet. A szakértők azt javasolják, hogy a főiskolák a felvételi során ne fogadjanak el tudományos publikációkat, hiszen a jelentkezők hiányos tudásukból adódóan eleve nem tudnak érdemileg részt venni valódi kutatásokban.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik