Tudomány

Kiderült, melyik faj rokona volt az igazi jeti

Szakértők egy csoportja egy 2 millió éves fogat elemezve megállapította, hogy az igazi jeti, egy ősi főemlősfaj az orangutánnal állt közeli rokonságban – írja a BBC.

A Gigantopithecus blacki 3 méter magas volt, és akár 600 kilogrammot is nyomhatott.

Az elemzés alapján úgy vélik, hogy a hatalmas állat és az orangutánok közös őse mintegy 12 millió éve élt. Frido Welker, a Koppenhágai Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a faj a modern emberfélék közül az orangutánokra hasonlított a leginkább, a csimpánzok, bonobók és gorillák jóval távolabbi rokonai lehettek.

Fotó: SENCHENBERG / SENCKENBERG RESEARCH INSTITUTE / AFP

A kutatók a fogzománcból vontak ki fehérjeszekvenciákat, melyeket aztán a modern fajok adataival hasonlítottak össze. A szakértők a vizsgálathoz egy egészen új módszert dolgoztak ki, amelyet reményeik szerint a későbbiekben is alkalmazhatnak.

A Gigantopithecus blackit először 1935-ben írták le egy fogtöredék alapján. Az állat 2 millió éve fejlődhetett ki Délkelet-Ázsiában, és megközelítőleg 300 ezer éve tűnhetett el a korabeli klímaváltozás hatására. Egyelőre csak a fogait és állkapcsának darabjait találták meg, éppen ezért nem tudták, hogy az élőlény pontosan hol is helyezkedett el az evolúciós fán.

Kiemelt fotó: SENCHENBERG / SENCKENBERG RESEARCH INSTITUTE / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik