Tudomány

Agyvérzést okozhat a marihuána

Egy friss tanulmány alapján több mint kétszer nagyobb eséllyel fenyegeti a stroke azokat a 18-44 éves embereket, akik rendszeresen használnak marihuánát – írja a Live Science. A kutatás újabb bizonyíték arra, hogy a kannabisz összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségekkel, ugyanakkor ez az első tanulmány, amely kifejezetten az agyérkatasztrófa veszélyét vizsgálta a 45 évesnél fiatalabb fogyasztók körében.

Fotó: iStock

A szakértők azt elemezték, hogy az érintett korcsoportban mennyi kannabiszt fogyasztottak az alanyok, illetve hogy mennyi agyvérzéses eset fordult elő náluk. A 43 860 résztvevő 13,6 százaléka használt marihuánát a kutatást megelőző 30 napban. A fogyasztók többsége rendszeresen alkoholt is ivott és cigarettázott is.

Az adatok alapján azoknál, akik havonta legalább tízszer használtak kannabiszt, de nem dohányoztak, 2,5-ször nagyobb eséllyel jelentkezett agyérkatasztrófa, mint azoknál, akik nem fogyasztottak.

A dohányzóknál és e-cigarettázóknál a kockázat még magasabb volt.

A kutatók szerint elképzelhető, hogy valójában egyéb faktorok, például az alkohol növelte az agyvérzés esélyét. Amennyiben valóban a marihuána áll az összefüggés hátterében, úgy nem tudni, hogy pontosan miként idézhet elő stroke-ot.

Korábbi kutatások már feltárták, hogy a marihuána rossz hatással van a szív- és érrendszerre.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik