Tudomány

Bölények költöztek az Őrségbe

Németh Csaba, az Őrségi Nemzeti Park igazgatóhelyettese szerint európai bölényeket telepítettek az Őrségi Nemzeti Park egy hetven hektáros, fokozatosan újra vadonná alakuló területére – írja az MTI.

Egy nemzeti parkban szükség van olyan nagy kiterjedésű, összetett, több élőhelyet, gyepet, erdőt magába foglaló részekre is, ahol egyáltalán nincs emberi beavatkozás, és ahol lehetőség szerint a természet minden alkotóeleme jelen van, beleértve a korábban kipusztított állatokat is

– mondta Németh Csaba, hozzátéve, hogy csak így érthető meg a természet valódi működése.

Fotó: iStock

A nemzeti park vezetése több mint egy évtizede döntött úgy, hogy létrehoz egy, a természetes vadonhoz hasonló területet, ahova aztán visszatelepíti az egykor őshonos állatokat. Az igazgatóság az elmúlt évek során megvásárolta a Kondorfa község határában található úgynevezett Hegy-völgy területét, az átalakítások után pedig idén tavaszra elkészült a teljes élőhely körül egy speciális, ötezer méter hosszú, hét vezetékszálból álló elektromos kerítés is.

A bölényeket Szalafőn, az Őrségi Népi Műemlékegyüttes mögött kialakított bemutató területen helyezték el, innen szállították át az állatokat új, remélhetőleg a vadonhoz egyre jobban hasonlító tágasabb élőhelyükre.

Az állatok azóta önállóan élnek, a vadont pedig a táplálkozásuk és a taposásuk alakítja. A bölények egy zárt területen élnek, ahová szigorú biztonsági szabályok betartásával jelenleg csak a szakemberek léphetnek be. Európai bölények azonban a nemzeti park szalafői bemutatóhelyén továbbra is megtekinthetők.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik