Tudomány

Hatalmas mamuttemetőre bukkantak

Két hatalmas mamutcsapdát, illetve 14 mamut csontmaradványait azonosították Mexikóban – számol be az MTI. A Mexikói Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) szerint a leletek arra utalnak, hogy 15 ezer éve a mai mexikói főváros régiójában az első vadászok és gyűjtögetők a véltnél jóval szervezettebben dolgoztak.

Eddig a kutatók azt feltételezték, hogy a mára kihalt mamutokat akkoriban csak abban az esetben támadták meg az emberek, amikor könnyű zsákmányt jelentettek, például mocsárba estek, vagy sebesültek voltak.

A különleges maradványokat a Mexikóvárostól 40 kilométerre északra fekvő Tultepecben fedezték fel egy szemétlerakó kialakítása során. A két, egyenként 1,7 méter mély és 25 méter átmérőjű, egyenes oldalú veremben 824 csontot, köztük nyolc koponyát azonosítottak.

Kép: iStock

A csontok korának megállapítását segítette, hogy a Popocatepetl vulkán mintegy 14 700 évvel ezelőtti kitöréséből származó finom porrétegetet mutattak ki rajtuk.

Az új ismeretek megváltoztatják az emberek és a hatalmas testű emlősök közötti interakciókról való gondolkodást

– mondta Pedro Sánchez Nava, az INAH munkatársa.

Mexikó államban korábban is bukkantak már mamutcsontokra. A szakértők bíznak benne, hogy a jövőben is találhatnak még hasonló vermeket.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik