Tudomány

Versenyben van a honfoglalás fája

Elkezdődött a szavazás az Év fájára, az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium idén már hetedik alkalommal hirdeti meg a szavazást, a voksokat itt lehet leadni november 22-ig, a versenyzők pedig: tatár juhar, kecskefűz és rezgő nyár.

Az Év fája honlapon olvasható ismertető szerint a tatár juhar eleink honfoglaló útvonalán elterjedt, általuk is ismert fafaj alföldi területeinken erőteljesen visszaszorult, de hegy- és dombvidékeinken is kevésbé becsülik alacsony termete, csekély gazdasági értéke miatt. Ökológiai szerepe viszont jelentős.

A kecskefűzről kiemelik, hogy részben ez a faj szolgáltatja a húsvéti barkát, fatermetű egyedei viszont ritkaságszámba mennek, mivel évszázadokon keresztül gyomfának tekintették, és ma is igyekeznek felverődő egyedeit visszaszorítani. Egyetlen fűzfajunk, amely többletvíz nélkül él.

A rezgő nyár hegy- és dombvidékeink jellemző pionír fafaja, fontos szerepe van az erodált, lepusztult talajok újraerdősülésében. Tarra vágott területeken tömegesen verődhet fel, ezért igyekeznek visszaszorítani. Elegáns megjelenésével növeli erdeink esztétikai értékét.

A honlapon mindenki egyszer szavazhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik